vrijdag 15 juli 2011

Punniken!

Zoals beloofd, ben ik terug met tutorial. Afgelopen weekend heb ik een ketting gepunnikt en daarbij ook knopen gebruikt... Mmm, ik denk dat ik beter gewoon de foto's kan laten zien ;-)
Punniken is eigenlijk rondbreien. En net als dat je kralen kunt meebreien, heb ik knopen meegebreid...
Wat heb je nodig:
* punnikapparaatje (die van mij is van Clover, verkrijgbaar bij je handwerkzaak, het voordeel van deze is de grote opening in het midden)
* bolletje breigaren (ik heb katoen gebruikt)
* knopen (ik heb een zakje gemengde knopen in herfstkleuren gebruikt, te koop bij Sew Sweet)
Eerst rijg je het gewenste aantal knopen aan je breigaren. Steek in aan de verkeerde kant van de knoop en steek via het andere knoopsgat weer naar achteren. Zo zie je de goede kant van de knoop straks aan je ketting. Check van tevoren of de knopen door je punnikklos passen. Hou er rekening mee dat grotere knopen de neiging hebben om te gaan hangen als de ketting klaar is, vanwege hun gewicht.
Aan mijn ketting zitten 32 knopen en de totale omtrek is 94 cm.
En nu ga je punniken!
Terwijl je punnikt schuif je af en toe een knoop naar je punnikklos toe. Zorg dat hij tussen 2 steken in zit en dat de draad strak genoeg blijft.
In mijn ketting heb ik een knoop toegevoegd na elke 3,5 ronde. Op bovenstaande foto kun je dat goed zien, je ziet 3 draadjes boven de groene knoop lopen. Zorg dat je de volgende knoop tegenover de vorige aanschuift (daar is die laatste halve ronde voor) want zo komen de knopen niet allemaal aan dezelfde kant van je ketting te hangen.

Ik heb met het idee gespeeld om er in plaats van een foto tutorial een video tutorial van te maken. Zou iemand daar behoefte aan hebben, om het in een filmpje te zien? Zo ja, vertel me dat dan in je reactie op dit bericht, wie weet wat er dan nog volgt...

Leuk dat je er was en tot de volgende keer!

5 comments, which make me happy!:

Janna zei

Wat een origineel idee, erg leuk ook zo met die knoopjes.

En als je er een tutorial van wilt maken is een filmpje voor dit project wel het duidelijkst, denk ik.

groetjes,
Janna

Astrid zei

Wat leuk Ingrid, ik heb vroeger ook wat af gepunnikt, op zo'n paddestoel. Meters maakte je en dan een sjaal ervan of zo.
Grappig dat je dat nu gewoon weer doet.
Groetjes Astrid

Dora zei

wat een geinig idee, punniken met knopen. leuk gemaakt. mijn dochter is ook nog bezig geweest met punniken, alleen nog met iets wat ouder en een houten ding. maar daar kan geen knopen door!!
je hebt blijkbaar iets andere punnik apparaat. heeft ook een wat losser steek.
heel leuk gemaakt.
ik vind je beschrijving goed, en misschien is met een video makkelijker te zien. maar dat vind ik wat moeilijker want mijn verbinding is niet optimaal en duurt het downloaden erg lang.
maar ja.... ik heb een vriendin waar ik de video's kan bekijken en koffiedrinken,knutselen...
succes met het maken van een keuze!
groetjes Dora

ineke boerman zei

Hoi Ingrid, wat een leuk idee. Jaren geleden dat ik gepunnikt heb. Krijg er helemaal weer zin in. De foto's en je uitleg zijn heel duidelijk. Mooi blog heb je. Leuk om op rond te neuzen. Fijn weekend Ineke

Chantal zei

Hoi Ingrid,
Wat een geweldige ketting zo! Ik ben er op dit moment een aan het haken met zilverdraad, geeft ook zo een leuk effect! Maar dit is er ook zeker een om te onthouden!

Groetjes,
Chantal

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht! Dat waardeer ik echt!
Thanks for leaving a comment, I really appreciate that!