vrijdag 27 september 2013

Papier scheppen en gieten


Weet je wat ik afgelopen zondag heb gedaan? Ja, dat weet je natuurlijk, want ik heb het in de titel al verklapt... En het was heel erg leuk! Toen ik jarig was in het voorjaar kreeg ik van mijn moeder een workshop papier maken cadeau, en zondag was de grote dag! Daar gingen wij, op weg naar De Middelste Molen in Loenen (Gelderland) om een cursus te volgen bij Claudia Eikendal.
Het is geen windmolen maar een watermolen met daarin een ouderwetse papierfabriek.
 Mijn moeder in actie met het gieten van de papierpulp. Het houten raamwerk ligt op een laken dat gespannen is over een vacuümtafel. De papierpulp (papier en katoenvezels met water) wordt in de vakjes gegoten, dan wordt de vacuümpomp aangezet waardoor het vocht door het laken heen naar beneden wordt getrokken, wat overblijft zijn de papiervezels.
Als je dan het houten raamwerk weghaalt en het laken optilt heb je dit; de papiervezels blijven aan het laken vastzitten!
Vervolgens worden de lakens opgehangen achterin de molen om verder te drogen. Als ze helemaal droog zijn kun je het papier voorzichtig van het laken afhalen.

De eerste papiertjes zijn blanco, maar bij de volgende ronde mogen we verschillende materialen in de pulp gaan leggen. Eerst papierpulp gieten en dan draadjes, stokjes, touwtjes, schors of bamboe neerleggen. Vacuümpomp aan en vervolgens de materialen "vastzetten" met nog een laagje papierpulp.
De bovenste drie zijn van mij, maar dat had je misschien al verwacht met die kleurtjes ;-)

Ook leuk is het maken van een passe-partout in je papier. Door het plaatsen van bijvoorbeeld een beker voordat je de papierpulp giet, maak je een doorkijkje.
Als ik even rondneus in de molen kom ik deze oude foto's tegen.


 De molen met daarin de papierfabriek is al heel oud, anno 1622.
 Dit slimme ophangsysteem is een ouderwetse manier om het papier te drogen te hangen.


In de molen ligt een ook ouderwets watermerk.

We hebben ook ons eigen watermerk gemaakt, wat ik erg leuk vond om te doen! Met metaaldraad vorm je een figuur of een letter en dit stik je met kleine steekjes vast op een raamwerk. Met dit raamwerk "schep" je door een bak met papierpulp, laat het even uitlekken en "stort" het vervolgens op een doek om het te laten drogen.
Op de plekken waar het ijzerdraad loopt blijft veel minder papierpulp zitten en zo heb je een watermerk!
 Het was een geslaagde workshopdag. Gezellig en leerzaam. Moe maar voldaan gingen we naar huis terug. Ik kan nog niet meer resulaten laten zien, want de gegoten papieren hangen nog te drogen in de molen, ze worden naar ons opgestuurd zodra ze klaar zijn.
Ook interesse in het volgen van een workshop papier maken? Op de website van De Middelste Molen vind je het workshopaanbod. Mijn moeder en ik kregen een cursus van Claudia Eikendal. Heel bijzonder om te doen, een aanrader!

4 comments, which make me happy!:

DELETED zei

U was hier in de buurt ik woont in arnhem

Kiek zei

Een paar jaar geleden ben ik ook in de molen geweest met ons gezin. Jongste mocht toen een Nijntje watermerk in 'haar' papier scheppen. Ze kreeg een droge mee naar huis. Prachtig om te zien! Jammer dat we op dat moment geen workshop konden doen, je hebt prachtige dingen gemaakt.

Ghea zei

wat gaaf om dit mee te maken, leuk hoor.
Liefs Ghea ♥

Zaanse Zolder zei

Gezellig dat je mijn blog gevonden hebt...en zo kom ik ook weer bij jou. Super dat je je eigen papier hebt gemaakt. Hier om de hoek (letterlijk) staat papiermolen De Schoolmeester in Westzaan waar vroeger van oude vodden papier werd gemaakt. Deze molen werkt ook nog steeds. Nog niet zo lang geleden geweest met de klas van m'n jongste. Papier hebben ze niet gemaakt (beetje teveel kinderen) maar ze stonden wel ademloos te luisteren naar de uitleg. Echt bijzonder. Groetjes van Sylvia

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht! Dat waardeer ik echt!
Thanks for leaving a comment, I really appreciate that!