maandag 15 april 2013

Tutorial: glas kleuren met Copics en een gloeilamp recyclen

Gisteren kwam de zondagse tutorial online op het Copic Marker Benelux blog en vandaag show ik hem jullie hier! Ik ga jullie laten zien hoe ik een gekleurd vaasje maak van een oude gloeilamp. Op Pinterest kwam ik meerdere foto's tegen van gloeilampen die waren omgetoverd tot kleine hangvaasjes. Het leek mij leuk om dit te combineren met het kleuren van glas met Copics.
 Voordat je dit resultaat krijgt gaan we eerst de gloeilamp klaar maken voor gebruik. Dit is wel even een klusje waarbij je een aantal voorzorgsmaatregelen moet nemen. Zorg dat je iets onder je werk hebt liggen (ik heb een weggooibordje gebruikt), draag handschoenen en ook een (veiligheids)bril ter bescherming. Dit om te voorkomen dat je je bezeerd aan het glas.
Ik begin met het verwijderen van het zilveren puntje. Met een punttang trek ik deze eruit. Het is moeilijk om grip te krijgen, dus even blijven proberen. Let op dat het zwarte om dit puntje heen glas is, door het proberen grip te krijgen zal dit afbrokkelen.

Gelukt!
Ik ga verder met het verwijderen van het zwarte glas.
Als dit allemaal weg is zie je in de opening een glazen staafje.
Breek dit af door er met een schroevendraaier naast te steken en er tegenaan te drukken. Het geeft even een knalletje als het breekt, volgens mij omdat het gevult is met gas. Ook de rest van het glas binnenin de lamp kun je nu verwijderen. Ik heb dit weer gedaan met de schroevendraaier door deze in het gat te steken en de punt opzij te duwen. Ik moest hier vrij veel kracht zetten en heb dit boven de vuilnisbak gedaan, voor het geval het mis ging en ik met glasscherven binnen zou zitten.
Nu is de lamp leeg en kun je hem eventueel schoonmaken met een tissue.
Dit is het moment op je Copics uit de kast te halen!
Bij het kleuren heb ik de brede punt van de Copic Sketch marker gebruikt. Ik heb hiermee niet "getekent" maar herhaaldelijk "aangestipt". Door het aanstippen komt er wat meer inkt om het glas en dit vloeit uit met een aquareleffect.
Ik heb gewerkt in kleine ronde vlakken, maar je kunt hier natuurlijk je fantasie de vrije loop laten.
Ik heb deze Copickleuren gebruikt: Y17, RV13, 17, R46, BG18, G14, R05.
Bij nader inzien vind ik de opening van de lamp te smal, dus met een kniptang knip ik de bovenste rand in.
Doe dit helemaal rondom, elke halve centimenter ongeveer, zodat je daarna makkelijk de omhoog staande stukjes metaal kunt wegknippen.
De scherpe rand heb ik wat naar binnen gebogen. Links en rechts heb ik met mijn prikpen een gaatje in het metaal gemaakt om een ijzerdraadje doorheen te kunnen halen.

Het resultaat is dit vaasje; home made, milieuvriendelijk, creatief en ook nog gratis!

Leuk dat je hier was en tot een volgende keer! :-)Voor het uithollen van de gloeilamp heb ik deze bron gebruikt. Het idee van het kleuren van glas met Copics heb ik hier vandaan.

5 comments, which make me happy!:

Alyce Kit and Clowder zei

this is great ingrid! what a fab tutorial :)

Frouwke zei

Leuk gedaan,
grts
frouwke

Silvia zei

Dat ziet er heel gezellig uit Ingrid.

gr. Silvia

Lenie Hempen zei

Dat ziet er grappig uit Ingrid.
Echt leuk gedaan.

Lieve Ingrid
Door omstandigheden zal Ik het bloggen moeten minderen.
Ik reageerde dagelijks,maar dat is niet meer mogelijk.
Ik blijf wel van Je blog genieten,maar zal zo nu en dan een reactie achter laten.
Vragen en belangstelling mag altijd,zie mail adres.

Liefs en groetjes Leny Hempen

Sanne zei

Leuk zeg!

Liefs Sanne

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht! Dat waardeer ik echt!
Thanks for leaving a comment, I really appreciate that!