maandag 3 juni 2013

Tutorial: ketting maken met Copics en krimpplastic

Goeiemorgen allemaal! Vandaag wil ik jullie laten zien hoe je met krimpplastic bedels kunt maken voor aan een ketting of bijvoorbeeld een armband.
Het krimpplastic (Shrink plastic) is verkrijgbaar in verschillende scrapwinkels, ik heb het mijne gekocht bij Whiff of Joy van het merk Ranger, er zitten 5 vellen in een verpakking.
Voordat je "echt" kunt beginnen moet je het plastic aan 1 kant bewerken met een schuurpapiertje, waardoor de inkt meer schrip krijgt op het plastic. Maak verticale vegen en horizontale vegen, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Na het schuren heb ik het vel onder de kraan gehouden om het stof af te spoelen.
 Teken nu met een permanent marker figuren op de GLADDE kant van het plastic. Hou bij het tekenen rekening met het feit dat je figuur ongeveer de helf zo klein wordt na het krimpen, dus teken niet te klein. Ik wil graag bedeltjes maken voor aan een ketting, en heb gekozen voor ronde figuren. Daar heb ik kleinere figuurtjes ingetekend zoals bloemen, vlinders, hartjes of woorden. Dit uit de hand tekeken van kleine figuurtjes noem je ook wel doodlen. Als je op Pinterest zoek op "doodlen" krijg je heel veel ideeën wat je allemaal kunt tekenen.
Kleur je getekende figuren nu aan de GESCHUURDE kant van het plastic in met Copics. Hierdoor komen je Copics niet in contact met de permanent marker, wat namelijk niet goed is voor de punten van je Copics. De kleuren komen lichter over op het plastic, maar worden nog intenser na het krimpen.
Knip je figuren uit. Als je ze net als ik wilt gebruiken als bedeltje moet je er nu een gaatje in maken. Ik heb dit gedaan met het grote gat van de Crop-a-dile.
Nu zijn we toegekomen aan het wonderlijkste stukje van deze tutorial, het krimpen! ;-) Hiervoor heb je een heattool nodig (een fôhn die warme lucht geeft zonder te blazen). Hou de heattool boven het plastic op een afstand van ongeveer 8 cm en blijf heen en weer bewegen (net als bij embossingpoeder). Je kunt het plastic ook laten krimpen in de oven, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.
 Tijdens het krimpen vervormt het plastic. Ik schrok de eerste keer omdat het plastic opkrulde en ik bang was dat de kanten aan elkaar zouden smelten, maar dat gebeurt niet. Je ziet op de foto hierboven dat het plastic ook een stuk dikker wordt.
 De eerste figuurtjes tekende ik met een dunne zwarte permanent marker, maar halverwege hield die er mee op en moest ik doorgaan met een dikkere.
Dit zijn de Copic kleuren die ik heb gebruikt:
YR02, 09, 12, 15
Y15
G29, 46
R32, 35, 39
RV14, 19
BV04, 08, 13
V17
 En hier zijn alle bedeltjes klaar.
 Je kunt ze aan een ketting bevestigen door er een ijzeren ringetje aan vast te maken, ik heb het echter anders gedaan. Ik heb drie dunne linten genomen en ben die gaan vlechten. Tijdens het vlechten heb ik steeds een bedel aan 1 van de linten geschoven.
Zie hier het resultaat. 
Was trouwens heerlijk zonnig in de tuin toen, even genieten! ;-)

Fijn dat je er was en wie weet tot gauw!

6 comments, which make me happy!:

Erica ♥ zei

Ziet er heel erg mooi uit, leuke tutorial ☼

Fijne nieuwe (knutsel) week ☺
lieve grtjsss Erica ¤
heidebloempjuh.blogspot.nl

Colien zei

Hier doet je blog weer helemaal zijn/haar naam eer aan: Leuk gemaakt!
grtz. Colien

Elise zei

Heette dit vroeger niet krimpy Dinky ?
gr,Elise

Sanne zei

En dan kun je dus alles maken wat je wilt?
Want ik bestel nu mijn bedeltjes van www.kralenhoekje.nl.
Alleen als er een unieke bij zit van mezelf, is natuurlijk ook super leuk!
Kan alleen niet goed tekenen...

Fleur Karels zei

Knap gemaakt zeg! Mocht je ooit nog eens zelf armbandjes maken dan kan je erg leuke materialen en bedels vinden op Bedeltjes Online. Echt een aanrader!

Lisa zei

Ik had dit nog nooit gezien. Interessant en lekker creatief. Ik ben gek op ,zelf sieraden maken, dus ik ga dit zeker eens uitproberen.

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht! Dat waardeer ik echt!
Thanks for leaving a comment, I really appreciate that!