dinsdag 16 februari 2016

Zelf biasband maken

Het is een leuk kraamkadootje: een zelf gemaakt slabbetje. Dit patroon komt uit een hele oude Knippie. Dit slabbetje past uit 1 normale handdoek, en dan hou je nog badstof over voor een tutdoekje.
Tegenwoordig kun je super leuk biasband kopen, dat je nodig hebt voor de afwerking van dit slabbetje. Maar wat net zo leuk is: zelf biasband maken! Altijd precies de goede kleur, helemaal passend bij je project. Ik heb byClaire stof gebruikt, de felle roze met witte stippen. Ik vind het helemaal leuk staan bij het donker grijs.
Om zelf gemakkelijk biasband te maken heeft Clover een handig apparaatje bedacht: de biasbandmaker of bias tape maker. Je kunt hem in verschillende maten krijgen. Voor mijn slabbetje heb ik de roze variant gebruikt, 18 mm.
Het is echt heel gemakkelijk. Je knipt een lange strook stof schuin op de draad, als je wilt dat het iets meerekt, of recht als je het biasband bijvoorbeeld voor een vlaggenlijn gaat gebruiken (dan wil je niet dat het rekt). Naai zo nodig de stroken stof aan elkaar, al naar gelang hoe lang je biasband moet worden.
Duw de stof achterin het apparaatje en trek het met behulp van een speld naar voren. In het apparaatje wordt de stof omgevouwen zodat jij alleen nog maar hoeft te strijken :-)
Trek de biasbandmaker rustig naar links en strijk de strook stof. Zo gemakkelijk...

Je kunt je gemaakte biasband op een kartonnetje wikkelen of, zoals ik heb gedaan, om een ouderwetse houten knijper.
Je kunt biasband gebruiken bij het kleding maken, voor vlaggenlijnen, voor de rand van je quilt en ga maar door.
Gezellig dat je langskwam en tot de volgende blog!

8 comments, which make me happy!:

Ankie vd Polder zei

Wat een leuk slabbetje. En je uitleg is heel helder. Dank daarvoor. Groetjes, Ankie

Colien zei

Oh, wat een geweldig leuk apparaatje! Hier staat de naaimachine veelal stil, vroeger veel naaiwerk gedaan, maar nu toch meer met papier aan de slag. Maar jouw slabbetje is fantastisch!
grtz.Colien

Antoinette van Schaik zei

Pas op hoor, zelf biaisband maken is verslavend! Ik had de blaren op mijn vingers staan van het strijken, ik vond (en vind) het zo leuk om het band te maken en te gebruiken. Ook amdat je zelf je dessins kan kiezen. Mooi slabbetje!

Adriana zei

Wat leuk zeg en mooie duidelijke foto's erbij!

Verie - Vestywo zei

Wat een gaaf idee, dankjewel, Ingrid!

Lieve-Groetjes,
Verie

marmarel zei

Wat superhandig, zo'n mouwslabbetje. Goed idee om grijs te gebruiken, lichte kleuren worden op den duur zo vlekkerig en het roze staat er super bij! Ik heb ergens nog zo!'n apparaatje liggen.
Groetjes, Marijke

Nicole zei

Wat een super slabbetje!! Staat dit patroon ook ergens op internet? Het lijkt me erg handig!!

Aartje zei

Prachtige slab. En wat leuk dat je zelf het biasband hebt gemaakt, ik had er geen idee van dat daar een apparaatje voor bestond.
Groeten, Aartje

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht! Dat waardeer ik echt!
Thanks for leaving a comment, I really appreciate that!