vrijdag 31 januari 2014

Tutorial: Granny stripe aanpassen of repareren

Toen ik aan mijn granny stripe dekentje begon had ik een mandje met gekleurde bolletjes verzameld die ik allemaal in mijn deken wilde gaan verwerken. Ik was al een heel eindje op weg toen een paar rijen, halverwege mijn werk tot dan toe, me tegen gingen staan. Het garen was te dik en de kleuren niet ok. Alles uithalen vond ik geen optie dus besloot ik het deel dat ik niet mooi vond ertussenuit te knippen :-) Het was even puzzelen hoe ik de twee overgebleven delen weer aan elkaar kon krijgen, maar het is gelukt! Ik heb er een kleine tutorial over gemaakt voor jullie.
 Bij het wegknippen van een middenstuk hou je een onderstuk over dat gewoon netjes is afgewerkt (hier kun je zo op verder haken) en een bovenstuk waar de stokjes van "loshangen". Neem nu de kleur waar je mee wilt gaan werken en haal een lange draad van links naar rechts door die loshangende stokjes heen, zoals je hierboven ziet.
 Deze lange draad wordt nu je werkdraad. Het hangt van de laatste rij van je onderste lap af of je nu kunt beginnen met 2 stokjes of dat je eerst een boogje moet haken. Ik leg hier een steek uit zoals je die verderop in de rij moet maken, als je die snapt dan kun je zelf het begin wel bedenken.
Sla je werkdraad om je naald en haak een stokje in een boogje van de onderste lap, haak nog een stokje en een losse.
 Steek een tweede haaknaald door het volgende groepje loshangende stokjes van de bovenste lap.
 Pak je haakwerk op met deze tweede haaknaald en trek het door het loshangende groepjes stokjes.
 De haaknaald is nu links maar je werkdraad hangt nog in een lus aan de rechterkant van het groepje stokjes.
 Trek de draad nu ook naar links, zoals je hierboven ziet.
Alles is nu aan de linkerkant en je kunt de bovenstaande stappen herhalen tot het eind van de rij. Ik hoop dat ik het duidelijk heb kunnen uitleggen. Op eenzelfde manier kun je ook een granny vierkant wijzigen of herstellen. Misschien heb je een mooie deken liggen waar een paar gaten in zitten die je wilt herstellen.
Succes met repareren!

2 comments, which make me happy!:

Antoinette van Schaik zei

Wat een goede tutorial, bedankt voor de tip!

groetjes,

Antoinette

Unknown zei

Hallo Ingrid, ik heb het stap voor stap gedaan bij een granny square waar ik 1 toer niet mooi vond en het is gelukt, dank je wel.

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht! Dat waardeer ik echt!
Thanks for leaving a comment, I really appreciate that!